
Що се отнася до земеделските земи, често се говори за категорията, но не на всеки е наясно какво точно означава това. Земеделските земи в България се категоризират в 10 типа според продуктивните възможности на почвата, климатичните условия, релефните и технологичните качества на земята, пригодността за производство на различни видове растителна продукция и наложени ограничения на използване.
Категориите земеделска земя се определят според оценката на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури. Земеделските земи с най-високо качество са тези от първа и втора категория, а тези с най-ниско – девета и десета.
Категориите се определят по среден бонитетен бал* (при максимален бал 100):
1. първа категория – земи с бал над 90;
2. втора категория – земи с бал от 81 до 90;
3. трета категория – земи с бал от 71 до 80;
4. четвърта категория – земи с бал от 61 до 70;
5. пета категория – земи с бал от 51 до 60;
6. шеста категория – земи с бал от 41 до 50;
7. седма категория – земи с бал от 31 до 40;
8. осма категория – земи с бал от 21 до 30;
9. девета категория – земи с бал от 11 до 20;
10. десета категория – земи с бал до 10 вкл.
Логично е, че цената й се формира в съответствие с това към коя категория спада, т.е. по-висока категория – по-висока цена.
В България, най-много парцели попадат в 3, 4 и 5 категория. В страната няма кой знае колко максимално плодородни земи, но за сметка на това толкова рядко се срещат и земи, които въобще не са плодородни. Неплодородните земи се характеризират с почва богата на пясък и чакъл.
По самоинициатива на Министъра на земеделието или ако Комисията за земеделските земи поиска служебна експертиза, може да се осъществи промяна на категорията.
*Бонитетен бал – средна относителна оценка на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури.